FAQ

Categorieën

 • Wat is het verschil tussen een akoestische gitaar, elektrische gitaar en basgitaar?

  Een akoestische gitaar hoor je en een elektrische gitaar hoor je niet.

  Als je de snaren van een akoestische gitaar tokkelt (een gitaar is een tokkelinstrument) dan laten de snaren de lucht eromheen bewegen in golven. deze golven raken de klankkast en daardoor worden ze versterkt, waardoor we ze kunnen horen. Naargelang dat men stalen of synthetische snaren gebruikt krijgt men een wat zachter of scherper geluid.

  Bij een electrische gitaar brengen de snaren ook de lucht in beweging maar doordat er geen klankkast is zijn deze vibraties bijna niet hoorbaar. Daarom heeft men op onder de snaren kontacten gezet die deze vibraties omzetten in elektrische signalen. Deze signalen worden dan naar een versterker gestuurd waar ze dan omgezet worden in oorbaar geluid, via luidsprekers. Daarbij kunnen ze deze signalen ook bewerken in allerlei klanken.

  De basgitaar is een gitaar die de onderste (lees laagste tonen) kan spelen. Zij is meestal 4 Snarig maar er zijn ook 5 snarige. Basgitaren zijn electrische maar er zijn ook akoestische gemaakt. Maar door de beperking van de grote van de klankkast zijn deze van zwakke kwaliteitHet principe van een gitaar en basgitaar zijn het zelfde.

  Natuurlijk is er een verschil in het aantal te bespelen snaren, verschil in de octaven, afstand van de vingerzetting en het zal oefening vereisen om dit onder de knie te krijgen. Maar het zal een voordeel zijn om gitaar te spelen en men wil overstappen naar basgitaar.

 • Het verschil tussen ritme- en basgitaar?

  De “normale”, lead- of ritmegitaar

  In de meeste gevallen wordt hier over de ritmegitaar gesproken, omdat voor de meeste (hobby)gitaristen het ritmespel de belangrijkste is om te beheersen. In dit geval wordt dus de reguliere gitaar bedoeld, of deze nu klassiek, western, Spaans of elektrisch is. Deze gitaar heeft zes snaren, is doorgaans gestemd in EADGBE en vormt de basis voor veel, heel veel gitaarlessen en -opleidingen.

  De basgitaar

  De basgitaar heeft maar vier snaren, maar deze zijn ook anders gestemd. Alhoewel – ze zijn ook gestemd in EADG, maar dan één hele octaaf lager dan bij de zes-snarige gitaar. Daarnaast is het een groter en iets zwaarder instrument. In zekere zin zijn het zeer gelijke instrumenten, veel akkoorden, technieken en grepen kunnen één op één overgenomen worden op de basgitaar (of andersom, op de ritmegitaar).